Telefoonrecycling: hoe werkt het?
Telefoonrecycling wordt op grote schaal uitgevoerd door diverse bedrijven. Deze bedrijven zijn erin gespecialiseerd om oude mobiele telefoons te demonteren en de edelmetalen eruit te halen zoals goud, zilver, platina en koper. Per mobiele telefoon gaat het echter maar om een kleine hoeveelheid waardoor het niet iets is om thuis uit te proberen. Dit is de moeite niet waard. Het wordt pas interessant als het om grote aantallen mobiele telefoons gaat. Koper, goud en platina zijn fossiele bronnen die op kunnen raken. Gezien de winning van vandaag de dag is dit een reëel toekomstperspectief. Door telefoonrecycling hoeven minder materialen gewonnen worden waardoor de impact op het milieu verminderd wordt.
Verlengde levensduur
De beste manier om een mobiele telefoon te recyclen is door de mobiele telefoon een tweede leven te geven. Door het toestel weg te geven of te verkopen wordt de levensduur verlengd. Dit betekent dat er een mobiele telefoon minder geproduceerd hoeft te worden. Als iedereen dit altijd zou doen zou de productie van mobiele telefoons afnemen waar uiteindelijk het milieu van profiteert.
Doneren aan het goede doel
Goede doelen hebben vaak acties waarbij mobiele telefoons ingeleverd kunnen worden. Het inleveren kan eenvoudig door het toestel op te sturen of in te leveren bij een verzamelpunt. De organisatie verdient geld aan de mobiele telefoons waardoor het goede doel gesteund wordt. Na de verzameling van mobiele telefoons worden deze in bulk verkocht aan een recycling bedrijf die de mobiele telefoons verwerkt.
Inleveren voor geld
Een mobiele telefoon is ook in te leveren bij een recycling bedrijf in ruil voor een vergoeding. Er zijn diverse recycling bedrijven die mobiele telefoons innemen. De vergoeding verschilt per toestel en de conditie van de mobiele telefoon. Een nieuw model zonder schade levert meer op dan een oud model met krassen erop. Op de website van de recycling bedrijven is direct de verkoopwaarde te zien van de mobiele telefoon.