Review Samsung Galaxy S8
Voor- en nadelen Motorola Moto Z Play
[one_half spacing=”yes” last=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” class=”” id=””]
- Geweldig design
- Camera nog beter dan die van de S7
- Goede accuduur
- Prima prestaties
[/one_half]
[one_half spacing=”yes” last=”yes” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” class=”” id=””]
- Positie vingerafdrukscanner niet logisch
- Bixby functioneert niet volledig
- Niet alle apps functioneren op het scherm
[/one_half]
Samsung Galaxy S8 specificaties
Scherm: 5,8 inch
Processor: 2,3Ghz
RAM: 4GB
OS: Android 7.0
Opslag: 64GB (microSD uitbreidbaar)
Accu: 3000mAh
Camera: 12MP achter, 8MP voor
Connectiviteit: Wi-Fi, 3G/4G, NFC, Bluetooth 4.2
Afmetingen: 148,9×68,1×8,00mm
Gewicht: 152g
Samsung Galaxy S8 review
Het idee dat de S8 een toptoestel is begint al op het moment dat je de smartphone voor het eerst uit de doos haalt. De afgeronde randen van het scherm waren eerst alleen voorbestemd voor de Samsung Galaxy S7 Edge, maar de ‘standaard’ versie van de S8 is nu ook voorzien van dit mooi ogende scherm. Naast dat het er prachtig uitziet zijn de afgeronde randen van het scherm ook nog functioneel: door deze optie ligt het toestel heerlijk in de hand. Ondanks de grootte van de S8 zorgen de ‘curved edges’ ervoor dat de S8 prima te gebruiken is met 1 hand. Wat nog meer opvalt bij de eerste blik op de nieuwe S8 is de kleine ruimte tussen het scherm en de boven- en onderkant van de voorkant van het toestel, de zogenoemde ‘bezels’. Dit klinkt een beetje vaag, maar kort gezegd betekent het gewoon dat bijna de gehele voorkant van het toestel uit scherm bestaat. Dit heeft Samsung mogelijk gemaakt door het verwijderen van de fysieke homebutton en het toevoegen van een digitale homebutton.
Uiterlijk van de Samsung Galaxy S8
Zoals gezegd ziet het uiterlijk van de S8 er fantastisch uit. Door het verkleinen van de ruimtes boven- en onder het scherm op het toestel heeft de S8 bijna hetzelfde formaat als de S7, maar krijg je bij de S8 veel meer scherm. Om precies te zijn: het formaat van het scherm is van 5,1 inch bij de S7 naar 5,8 inch bij de S8 gegaan. De resolutie van het scherm van de S8 is ook iets toegenomen: van 1440 x 2560 pixels bij de S7 naar 1440 x 2960 pixels bij de nieuwe S8. Dat het formaat van het scherm niet alleen maar voordelen oplevert blijkt bij het gebruik van meerdere apps. Meerdere apps zijn namelijk niet gemaakt voor het grote scherm van de S8 en kunnen daarom niet op het volledige scherm worden weergegeven. Wij verwachten dat het niet lang duurt totdat de meeste apps gewoon beschikbaar zijn voor het formaat van de S8, want dit toestel zou weleens de standaard kunnen worden voor dit jaar.
Een van de features die we steeds vaker terug zien komen is het ‘always on display’. De Samsung Galaxy S8 is op deze trend geen uitzondering, de digitale homebutton waarvan de S8 is voorzien is namelijk altijd te zien. Zo kun je in het donker ook altijd de homebutton vinden en hierop drukken om de smartphone weer te activeren.
Verder is de S8 IP-68 waterbestendig, wat betekent dat de telefoon bestand is tegen een regenbui en een incidentele onderdompeling in water. Daarnaast beschikt de S8 over een normale hoofdtelefoonaansluiting zodat iedereen gewoon zijn/haar oordopjes met een mini-jackaansluiting kan blijven gebruiken.
Homebutton
Het grote scherm heeft ook andere gevolgen voor het uiterlijk van de S8. De fysieke homebutton van de S7 en de S7 Edge dient namelijk ook als vingerafdrukscanner om de telefoon te kunnen ontgrendelen. Deze fysieke homebutton is bij de S8 vervangen door een digitale homebutton, waardoor de vingerafdrukscanner nu aan de achterkant van de smartphone te vinden is. Het ontgrendelen van de S8 levert nu nogal eens problemen op, want de scanner is vlak naast de lens van de camera geplaatst, waardoor het nogal eens voorkomt dat je vinger langs de lens veegt. Niet ideaal, want een smerige lens zorgt natuurlijk niet voor de mooiste foto’s. Gelukkig zijn er op de S8 wel andere manieren om de telefoon te ontgrendelen die je wat ons betreft beter kunt gebruiken dan de vingerafdrukscanner. De eerste en meest handige manier is de gezichtsherkenning. Bij het instellen van de gezichtsherkenning scant de S8 je gezicht en kun je na het instellen altijd de telefoon ontgrendelen met deze functie. Het grote voordeel hiervan is dat je, in tegenstelling tot de irisscanner, je gezicht niet heel dicht bij de telefoon hoeft te houden.
Het scherm en het geluid van de Samsung Galaxy S8
Zet de S8 aan en het 1440 x 2990 pixels scherm is een verademing om te zien. Zelfs met de standaard HD-instellingen ziet het scherm er fantastisch uit tijdens het gebruiken van Facebook en het browsen op het internet. Als je de volledige resolutie wilt gebruiken kun je de scherminstellingen eenvoudig naar je voorkeuren aanpassen.
Het AMOLED-scherm is een visueel feest van scherpe kleuren die echt van je scherm afspatten. Er zijn geen problemen met de zichtbaarheid van het scherm als je buiten in de zon loopt doordat de helderheid van de S8 een enorme boost krijgt ten opzichte van de helderheid als je binnen bent. Het enige, en ook echt het enige, nadeel is de verhouding van het scherm. De meeste smartphones van dit moment hebben een verhouding van 16:9, terwijl de S8 een verhouding heeft van 18:5:9. Doordat ook de meeste apps zijn gemaakt voor de 16:9 smartphones hebben sommige apps problemen om de app op de volle grootte van het scherm weer te geven. Wees gerust, een app als YouTube geeft bijvoorbeeld geen problemen en is over het hele scherm te zien. Het is te hopen dat het niet lang duurt totdat de ontwikkelaars van apps het probleem erkennen en er een oplossing voor vinden.
Het geluid van de Samsung Galaxy S8 komt uit 1 speaker aan de onderkant van het toestel. Dit geluid is niet zo indrukwekkend als het scherm van de S8 en is eigenlijk vrij zacht, tenzij je het volume op maximaal zet. Een, wat ons betreft, groot voordeel wat ons betreft is de keuze van Samsung om de S8 te voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting. Samsung gaat niet mee in de hype van Apple om smartphones kabelvrij te maken en maakt daarmee een grote doelgroep erg blij. Je hoeft geen dure nieuwe bluetooth hoofdtelefoon- of oordopjes aan te schaffen, maar kunt gewoon je ‘oude’ koptelefoon inpluggen in de hoofdtelefoonaansluiting.
De camera van de Samsung Galaxy S8
Op papier is er niet veel veranderd aan de camera van de Samsung Galaxy S8. De S8 beschikt over dezelfde 12MP, f/1.7 camera als de S7, maar dat is alleen op papier. In de praktijk is de camera enorm verbeterd, vooral door een aantal veranderingen in de software. En dat is bijzonder, want de camera van de Samsung Galaxy S7 wordt gezien als een van de beste! Hoe is het Samsung gelukt om de camera nog beter te maken?
Het meest opvallende dat Samsung heeft gedaan om de camera te verbeteren is het maken van meerdere foto’s als je op de afdrukknop klikt. Elke keer dat je dit doet maakt de S8 niet 1 foto, maar 3. Twee van de drie foto’s worden vervolgens gebruikt om de vaagheid te verminderen zodat het eindresultaat er prachtig uitziet. Het systeem heeft wat weg van de Huawei P10, die voor het scherp stellen van het eindresultaat een tweede sensor gebruikt. Het resultaat dat beide toestellen leveren is indrukwekkend.
Hoe zie je dit in de praktijk? Door geweldige foto’s! De optisch beeldstabilisatie en de autofocus zorgen ervoor dat je foto’s er bij helder licht prachtig uitzien. De smartphone wordt eigenlijk pas echt getest in omstandigheden waar veel minder licht is en ook daar stelt de Samsung Galaxy S8 zeker niet teleur. Sterker nog, de foto’s die we genomen hebben in een donkere bar zien er beter uit dan vergelijkbare foto’s met de camera van de S7! Naast de mooie foto’s zorgt het gladde menu van de camera-app voor veel gebruikersgemak. Alle belangrijke instellingen staan weergegeven op het hoofdmenu van de camera-app, waardoor je niet in het menu hoeft te graven om de instellingen te zoeken die jij graag wilt gebruiken. Kortom: de beste camera van dit moment!
De prestaties en de batterijduur van de Samsung Galaxy S8
Wat ligt er in de Samsung Galaxy S8 om de telefoon soepel te laten draaien? Samsung maakt gebruik van haar eigen Exynos 8895 processor. In de praktijk betekent het gebruik van deze processor dat de S8 in staat is om batterijverlies beter te voorkomen dan de processor waarvan de S7 is voorzien. Hierdoor is de accu van de S8, dezelfde 3000mAh als in de S7, goed in staat om het mooie scherm van de smartphone van voldoende kracht te voorzien, zonder dat de batterij snel leegloopt. Bij het testen van de accuduur bleek dit ook: na een dag browsen, muziek luisteren en het beantwoorden van een aantal e-mails bleef er nog 30% van de batterij over. Een prima prestatie voor een high-end smartphone die dagelijks intensief gebruikt wordt. Als de S8 dan toch helemaal leeg is ben je in staat om de batterij van 14- naar 100% op te laden in minder dan 2 uur door het snel opladen via USB-C. Dat betekent dat het s ’nachts niet opladen van je smartphone niet direct desastreuze gevolgen heeft!
Naast de uitstekende batterijduur presteert de S8 daarnaast ook goed. Het is de snelste Android-smartphone die op dit moment verkrijgbaar is. Tijdens het multitasken door het gebruik van meerder apps wordt het toestel geen moment minder snel, voornamelijk door het ruime interne geheugen van 4GB. Apps haperen niet, spelletjes laden snel en grote websites functioneren zonder vertraging.
De software van de Samsung Galaxy S8
De software die gebruikt wordt voor de Galaxy S8 is aanzienlijk anders dan de software die gebruikt is in de S7. De S8 draait op Android 7.0 Nougat, wat nog niet de nieuwste versie is. De verwachting is dat in de nabije toekomst een update gaat komen. Samsung heeft er met Samsung UX nog een eigen dimensie aan toegevoegd.
Het scherm van de Samsung Galaxy S8 is een scherm dat altijd aan staat. Zo zijn zelfs in de stand-by stand een aantal belangrijke onderdelen nog zichtbaar, zoals de homebutton en de klok. De kleuren van de klok kun je nu zelfs naar je eigen voorkeuren aanpassen. Dit klinkt misschien niet heel belangrijk, maar voor iedereen die een smartphone naar zijn/haar voorkeuren wil aanpassen is dit toch een mooie feature.
De meest belangrijke wijziging die Samsung in de software heeft gedaan is het toevoegen van de Siri van Samsung: Bixby. Het geïntroduceerde Bixby staat nog in de kinderschoenen, maar als het volledig volwassen is onderscheidt het zich in een aantal gebieden: Bixby Vision, Bixby Home en Bixby Voice. Bixby Vision is geïntegreerd in de camera-app en maakt het mogelijk om vergelijkbare objecten te vinden die met behulp van Bixby Vision zijn gemaakt. Zo kun je een foto maken van een kast en Bixby Vision gaat dan op zoek naar vergelijkbare afbeeldingen van dezelfde kast. Een andere mogelijkheid is Bixby Home, wat een soort nieuwsfeed is waarin onderwerpen als het nieuws en het weer zijn te raadplegen. De laatste optie die Bixby biedt is Bixby Voice. Deze optie kan gebruikt worden om opdrachten te geven aan de S8, zoals Siri doet bij Apple. Tijdens het gebruiken van de S8 was deze optie nog niet beschikbaar, waardoor deze ook niet getest kon worden.
De 2 onderdelen die we wel hebben kunnen testen leveren een aantal interessante resultaten op. De Bixby Vision optie is zeer accuraat en in staat om vergelijkbare afbeeldingen- en informatie te vinden van gemaakte afbeeldingen van objecten. De optie is hiermee een beetje de Shazam voor objecten. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar informatie over de fles wijn die je in de kast hebt staan dan is Bixby Vision je beste vriend. De andere optie die we konden is Bixby Home. Dit is wat ons betreft minder van waarde. De nieuwsfeed kun je gelukkig wel naar je eigen voorkeuren samenstellen en is makkelijk te raadplegen via een knopje onder de volumeknoppen. Bixby is nu nog geen reden om de S8 aan te schaffen, maar het is mooi dat het al op de S8 beschikbaar is. Het kan vanaf nu alleen maar beter worden!
Conclusie Samsung Galaxy S8
De Samsung Galaxy S8 heeft verreweg het mooiste design van de smartphones die wij tot nu toe in onze handen hebben gehad. Het toestel is een enorme stap voorwaarts op het gebied van design ten opzichte van de Samsung Galaxy S7. Je kunt gewoon niet stoppen met ernaar kijken!
Op het gebied van de camera behoort de Samsung Galaxy S8 tot de koplopers. Ondanks dat er op papier weinig wijzingen zijn doorgevoerd presteert de camera beter dan de camera van de voorganger. De camera maakt geweldige foto’s bij veel- en weinig licht en zou daarom zo maar eens de beste smartphonecamera van 2017 kunnen zijn.
De prestaties van de S8 zijn onovertroffen als we naar de concurrentie kijken. Het toestel draait snel en is goed in staat om te multitasken zonder haperingen. De krachtige accu van 3000mAh en het interne geheugen van 4GB zorgen ervoor dat je geen moment last hebt van een niet functionerend toestel, tenzij je batterij leeg is uiteraard. Ook dit is geen probleem, want door de snelle oplaad functie ben je binnen no-time weer mobiel bereikbaar.
De enige nadelen van de Samsung Galaxy S8 zijn de positie van de vingerafdrukscanner en het niet volledig functioneren van Samsungs Bixby. We hopen dat er in de nabije toekomst meer invulling gegeven wordt aan Bixby, zodat je gebruik kunt maken van een volledig functionerende optie. Naast deze nadelen zijn er geen tekortkomingen aan dit mooie toestel, waardoor we wel kunnen zeggen dat de Samsung Galaxy S8 de op dit moment beste smartphone is!